Vastbesloten

Xingte Ye (28) en zijn vrouw Demi Jin (25) zijn een goed voorbeeld van de nieuwe generatie Chinese cafetariahouders. Sinds 1 maart exploiteren ze Partycentrum Langeler met een eet- en ijssalon in Hengelo. Ze zijn vastbesloten om een passend vervolg te geven aan het succesverhaal van het familiebedrijf van Hans en José Langeler. ‘Het zal voor iedereen wennen zijn. Voor ons, voor Hans en José, maar ook voor de gasten.’

Chinese cafetariahouders

‘Ze geven het vertrouwen aan ons om het bedrijf voort te zetten’, aldus Demi Jin over de vorige eigenaren van Langeler.

In 2005 kwam Demi Jin met haar ouders naar Nederland, Xingte Ye in 2003. Allebei groeiden ze op in de horeca. Hij werkte tien jaar lang in het traditionele Chinese restaurant van zijn ouders in Leusden, zij stak de handen uit de mouwen in het Chinese restaurant van haar vader en moeder in Epe. Hun kostje leek gekocht, maar niets was minder waar. Xingte Ye bekwaamde zich als boekhouder en in de ICT, Demi Jin deed een economische studie.
Pas nadat Cupido toesloeg, en een bruiloft en twee kinderen verder, besloten de twee vol voor een eigen cafetaria te gaan. Een Chinees restaurant, wokrestaurant of ander oosters restaurantconcept zagen ze niet zitten. Xingte Ye: ‘Er is een flink tekort aan Chinese koks. Ook heb je dan veel meer mensen nodig.’

Goed gevoel

Andy Shan van ’t Bakhuus in Olst heeft hen op het spoor gebracht van cafetaria Langeler, die net een flinke make-over heeft gehad. Na een eerste bezoek wisten ze het zeker: ook al is de zaak groter dan een cafetaria, was dit het bedrijf dat ze wilden. ‘Het is heel snel gegaan’, zegt Xingte Ye. Andy Shan, die snackbars/lunchrooms in Olst, Ede, Duiven en Zutphen exploiteert, heeft een samenwerking met de jonge ondernemers. Het stel heeft de exploitatie, inventaris en goodwill gekocht. Het onroerend goed bleef familiebezit van Langeler. Voor de financiering deden ze een beroep op de bank en familie en vrienden. Xingte Ye: ‘Dat is gebruikelijk in onze cultuur. Wij geven elkaar op basis van vertrouwen de kans om te beginnen en te groeien.’

Veranderen willen ze zo min mogelijk. ‘Want Langeler is echt een begrip.’ De vertrouwde gerechten blijven op het menu staan, net als de naam Langeler. Al komt er boven die naam wel Bakhuus te staan. ‘Door samen te werken met ‘t Bakhuus profiteren we van inkoopvoordelen en optimaal voorraadbeheer’, vertelt het echtpaar over deze keuze.

Meehelpen

Hans en José verdwijnen niet helemaal van het toneel. Hans heeft Xingte Ye de eerste maand geholpen in de keuken om alle gerechten onder de knie te krijgen en José was in de beginperiode op vrijdag, zaterdag en zondag standby. Bovendien helpt ze in het eerste jaar mee tijdens het Dweilfestival, de Disconacht en op Koningsdag. ‘Dan hebben we alles een keer meegemaakt.’
De nieuwe eigenaren loven hun voorgangers: ‘Ze hebben hier een prachtige zaak neergezet, zij geven het vertrouwen aan ons om het bedrijf voort te zetten. We zijn ontzettend blij met deze kans.’